Επικοινωνία

H Apitec ειδικεύεται στην κατασκευή μελισσοκομικού εξοπλισμού και την παραγωγή μελισσοτροφών.

Επικοινωνία
Διεύθυνση
1ο χλμ. Σοφάδων – Καρδίτσας
Σοφάδες Καρδίτσας, Ελλάδα

Blog Details

20170926-1

Οι επιδράσεις της Api-Mel στη μέλισσα!

 

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που κοιτάει ένας μελισσοκόμος, ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην παραγωγή του, είναι η διατροφή της μέλισσας. Ένα  υποσιτιζόμενο σμήνος συνεπάγεται μικρότερη ωοτοκία από τη βασίλισσα, ευάλωτες σε ασθένειες προνύμφες και μικρότερης ζωής μέλισσες.

Για να υπογραμμιστεί η σημασία της τροφής για τα μελίσσια παρατίθεται το εξής παράδειγμα:  Αν ένας μελισσοκόμος έχει ένα μηχάνημα  το οποίο του χαλάσει κατά τη διάρκεια εξαγωγής μελιού, τότε μπορεί να το φτιάξει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση, όμως,  που χρησιμοποιήσει μια κακής ποιότητας τροφή του χειμερινούς μήνες η παραγωγικότητα του μελισσιού του χάνεται για τουλάχιστον έναν χρόνο. Για αυτόν το λόγο σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα της τροφής αλλά και η ποιότητα! Δες εδώ

Η APITEC έχοντας ως γνώμονα τη καλύτερη φροντίδα της μέλισσας, κατασκεύασε το 1990 τη δική της τροφή, APIMEL. Με τη πάροδο του χρόνου κατάφερε να εξελιχθεί και να αναγνωριστεί η APIMEL ως μια από τις καλύτερες χειμερινές τροφές στην Ευρώπη.

Οι υδατάνθρακες είναι βασικό συστατικό της διατροφής των μελισσών. Η APIMEL έχει τα απαραίτητα σάκχαρα που χρειάζονται οι μέλισσες, περιέχει: 51,5% δεξτρόζη, 42% φρουκτόζη, 2,5% μαλτόζη, 2% τριόζη και 2% ανώτερα σάκχαρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των τροφών, όπως πχ βανίλια, περιέχουν 2% ιμβερτοποιήμενους μονοσακχαρίτες και 98 % σουκρόζη, κοινή και ως κρυσταλλική ζάχαρη, ενώ η API-MEL περιέχει 98% ιμβερτοποιήμενους μονοσακχαρίτες.

Σε σύγκριση με τις περισσότερες τροφές η API-MEL μειώνει στο ελάχιστο δυνατό την απώλεια τροφής. Για παράδειγμα, από το 1kg τροφής που έχει ως κύριο συστατικό τη ζάχαρη η μέλισσα αυτοκαταναλώνει το 20% ώστε να το διασπάσει σε μονοσακχαρίτες, χρησιμοποιώντας μόνο το 80% της τροφής. Το πλεονέκτημα της API-MEL σε σχέση με άλλες τροφές  είναι ότι δίνει τους  μονοσακχαρίτες έτοιμους στις μέλισσες, χωρίς να απαιτείται η διαδικασία διάσπασης.

 

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά αποτελέσματα του Μελισσοκομικού Εργαστηρίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

  • Ποσοστιαία διαφορά παραγωγής γόνου

Οι κυψέλες που τροφοδοτήθηκαν με API-MEL παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα γόνου σε σύγκριση με τις δύο άλλες τροφές.

  • Αριθμός πλαισίων καλυμμένα από μέλισσες