Επικοινωνία

H Apitec ειδικεύεται στην κατασκευή μελισσοκομικού εξοπλισμού και την παραγωγή μελισσοτροφών.

Επικοινωνία
Διεύθυνση
1ο χλμ. Σοφάδων – Καρδίτσας
Σοφάδες Καρδίτσας, Ελλάδα

Blog Details

20170616-1

Ψηφοφορία για τα νεονικοτινοειδή

Επόμενη ψηφοφορία για τα νεονικοτινοειδή στις 22 Ιουνίου!

Δράσε τώρα! Επηρέασε τη γνώμη των Υπουργών!

Οι πληθυσμοί των μελισσών έχουν πληγεί στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και αλλού από ένα μυστηριώδες φαινόμενο που ονομάζεται «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας». Το φαινόμενο αποδίδεται σε ακάρεα, ιούς, μύκητες, φυτοφάρμακα, την κλιματική αλλαγή ή ένα συνδυασμό παραγόντων.

Τα νεονικοτινοειδή φαίνεται επίσης να συνδέονται με μείωση του πληθυσμού των πεταλούδων, διάφορων πτηνών και υδρόβιων εντόμων.

 

 

Αγαπητοί κ. κ. Υπουργοί Ε. Αποστόλου και Γ. Σταθάκη

Με την παρούσα επιστολή σας ζητάμε να υποστηρίξετε την πλήρη απαγόρευση της ιμιδακλοπρίδης, της κλοθειανιδίνης και της θειομεθοξάμης και να υποστηρίξετε την πλήρη εφαρμογή του εγγράφου καθοδήγησης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την εκτίμηση του κινδύνου των μελισσών για κάθε εφαρμογή φυτοφαρμάκων στην ΕΕ.

Το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγόρευσε την επεξεργασία σπόρων ηλίανθου, αραβοσίτου, ελαιοκράμβης και εαρινών δημητριακών καθώς και ψεκασμό ελκυστικών καλλιεργειών πριν και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας με νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα. Ωστόσο, επιτρέπεται ένα ευρύ φάσμα χρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε ορισμένες εκθέσεις που δείχνουν ότι οι υπόλοιπες εγκεκριμένες χρήσεις του ιμιδακλοπρίδης, της κλοθειανιδίνης και της θειομεθοξάμης είτε θέτουν υψηλό κίνδυνο για τις μέλισσες, είτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί υψηλός κίνδυνος. 
Υπό το πρίσμα των πλέον πρόσφατων επιστημονικών στοιχείων και της σαφούς αξιολόγησης της EFSA, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει επειγόντως δράση για την πλήρη απαγόρευση της ιμιδακλοπρίδης, της κλοθειανιδίνης και της θειομεθοξάμης.

Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές εξακολουθούν να απειλούνται στην Ευρώπη. Ενώ δεν μπορεί να κατηγορηθεί κανένας παράγοντας, η εξάλειψη των φυτοφαρμάκων που ενέχουν άμεσο υψηλό κίνδυνο για τους επικονιαστές είναι ένα κρίσιμο, εφικτό και αποτελεσματικό βήμα για την προστασία της υγείας τους.

Με εκτίμηση,
Οι Φίλοι των μελισσών”

Πηγή: Fani Hatjina

Researcher A’ at Division of Apiculture- Inst. of Animal Science- Hellenic Agricultural Organization ‘DEMETER’