Επικοινωνία

H Apitec ειδικεύεται στην κατασκευή μελισσοκομικού εξοπλισμού και την παραγωγή μελισσοτροφών.

Επικοινωνία
Διεύθυνση
1ο χλμ. Σοφάδων – Καρδίτσας
Σοφάδες Καρδίτσας, Ελλάδα

Blog Details

20170905-1

Το φθινόπωρο του μελισσοκόμου

Σεπτέμβρης

Καλωσορίζουμε το Σεπτέμβριο έχοντας ολοκληρώσει τους τελευταίους τρύγους των ανθόμελων και πολλοί μελισσοκόμοι βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανασυγκρότησης. Ωστόσο, για τους περισσότερους η παραγωγική χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμα, αφού βρισκόμαστε εν μέσω της «μικρής άνοιξης» του φθινοπώρου.Είναι η εποχή που πολλοί μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε πευκόφυτες περιοχές, οι σταθερότερες πηγές παραγωγής μελιού στην Ελλάδα, για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη παραγωγική δυναμικότητα. Οι διεργασίες που ακολουθούνται είναι οι εξής:

Αποθήκευση και Διάθεση Μελιού

Μετά από κάθε τρύγο κάθε μελισσοκόμος μεταφέρει το μέλι από το μελιτοεξαγωγέα σε μεγάλα δοχεία, όπου το αφήνει να ηρεμήσει για ένα διάστημα 5-10 ημερών (το διάστημα αυτό εξαρτάται φυσικά και από τη ρευστότητα του μελιού), ώστε όλα τα ξένα σωματίδια που παρέμειναν στο μέλι μετά τον τρύγο να ανέβουν στην επιφάνεια και να σχηματιστεί ο λεγόμενος αφρός. Μετά την προσεκτική απομάκρυνση του αφρού, το μέλι είναι έτοιμο προς διάθεση.

Βρείτε τα κατάλληλα προιόντα εδώ

 

Φροντίδα μελισσιού και μελισσοκομικού εξοπλισμού

Οι κηρήθρες που βρίσκονται  σε καλή κατάσταση επιστρέφονται στα μελίσσια είτε με τους ορόφους τους είτε μεμονωμένα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο δυνατοί είναι οι πληθυσμοί. Το φθινόπωρο είναι μια περίοδος που πρέπει να περιορίσουμε την έκταση του μελισσιού, αφού έχουν αφαιρεθεί τα μέλια και οι μέλισσες κάνουν τις πρώτες διεργασίες για τον επερχόμενο χειμώνα.

Πολύ σημαντικό είναι να προσέξουμε τη τροφοδότηση τους εξετάζοντας τη ποσότητα της γύρης. Για να επιτύχουμε επαρκή ποσότητα γύρης πρέπει είτε να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας σε περιοχές με γυρεοφόρα ανθοφορία είτε να χρησιμοποιήσουμε υποκατάστατα. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα συνίσταται ο συνδυασμός των δύο αυτών πρακτικών με την ταυτόχρονη εφαρμογή 1kg API-MEL (δείτε εδώ). Απόρροια αυτού είναι φυσικά και η ανανέωση του πληθυσμού.

Επιπλέον, το φθινόπωρο προσφέρει την ευκαιρία στο μελισσοκόμο να εξετάσει εξονυχιστικά την υγεία των μελισσιών και αυτό γιατί έχουν αφαιρεθεί τα μέλια και τα πολλά πλαίσια. Εξάλλου, ένας λεπτομερής έλεγχος το φθινόπωρο βοηθά τον μελισσοκόμο να χειριστεί καλύτερα τα μελίσσια του το χειμώνα.

Ακολουθεί ο καθαρισμός του μελισσοκομικού εξοπλισμού. Οι ανοξείδωτες κατασκευές, όπως πχ ο μελιτοεξαγωγέας και τα δοχεία, καθαρίζονται προσεκτικά με νερό και αποθηκεύονται σε καθαρό και στεγνό μέρος μέχρι την επόμενη χρήση τους. Αντίθετα, οι κηρήθρες που έχουν περισσέψει και δεν είναι κατεστραμμένες είναι χρήσιμο να αποθηκευτούν σε στεγανά μέρη για την επόμενη χρονιά, αφού πρώτα καταψυχθούν. Τα πλαίσια που έχουν απομείνει μπορούμε επίσης να τα βράσουμε, ώστε να καθαριστούν από υπολείμματα, και να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση.

Από την άλλη πλευρά οι μελισσοκόμοι που επιθυμούν να παράγουν πευκόμελα έχουν μπροστά τους μια κρίσιμη περίοδος. Βασικό τους μέλημα είναι να έχουν εξασφαλίσει από νωρίς  τη σωστή τροφοδότηση του μελισσιού. Οι ενέργειες που ακολουθούν είναι η διατήρηση του πληθυσμού των εργατριών, έχοντας ήδη ελέγξει για τυχόν ασθένειες, και η συνέχιση εκτροφής του γόνου. Το τελευταίο είναι εξίσου σημαντικό, αφού οι μέλισσες που εκκολάπτονται θα ασχοληθούν κατ’ εξοχήν με τη συλλογή πευκόμελου (αποθήκευση και ωρίμανση).

Οκτώβρης

Ο Οκτώβριος θεωρείται ο πλουσιότερος μήνας για την παραγωγή του ελληνικού πευκόμελου, αφού από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό του συγκεκριμένου είδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος μήνας είναι αυτός κατά τον οποίο κρίνεται αν η μελισσοκομική χρονιά ήταν επιτυχημένη ή όχι.

Νοέμβρης

Ο Νοέμβριος σηματοδοτεί την έλευση του χειμώνα και βρίσκει τις αποικίες σε φάση συσπείρωσης. Ο μελισσοκόμος καλό θα ήταν να  προνοήσει για την υγρασία, τον αέρα και για τα τρωκτικά.